Erpe-Mere, natuurlijk verbonden. Met die krachtige boodschap werd op 2 januari 2015 het nieuwe logo van de gemeente Erpe-Mere voorgesteld dat Totaalburo samen met grafisch vormgever Lieven Vandenberghe uitwerkte.
In de baseline zit een gelaagdheid omdat je de slogan op verschillende manieren kan interpreteren:
- Verbonden door de natuur: door de twee beken en de vele natuurgebieden die onze gemeente rijk is
- Verbonden op een natuurlijke, organische manier
- Verbonden op een evidente wijze: te lezen als een uitroep (maar natuurlijk!)
Het beeldmerk werkten we uit in een frisse, toeristische look die heel toegankelijk is naar een groot publiek. Als kleuren kozen we voor groen en blauw.
- Groen verwijst naar het landelijk karakter van (de meeste van) onze deelgemeenten en legt de link naar de natuur en de mooie natuurgebieden die Erpe-Mere rijk is (Dotter, Honegem, Blauwbos, …).
- Blauw verwijst naar het water in de gemeente, met de Molenbeek en de vele waterpartijen in de gemeente. Uiteraard is er ook een hele sterke link met de vele watermolens in de gemeente.
De ‘M’ van Mere is vormgegeven als een fabriekje en staat symbool voor de industrie in onze gemeente. In onze regio was het in het verleden vooral de textielindustrie die bloeide. Typisch voor onze streek zijn de vele fabriekjes die zich specialiseerden in bijvoorbeeld passementen. Hoewel die kleine industrie grotendeels verdwenen is, bepalen de vele fabriekjes met de typische schuine daken tot de dag van vandaag nog steeds het uitzicht van onze gemeente. Gelukkig is de tijd niet stil blijven staan. Met de komst van het industrieterrein langs de E40 werd aan de industrie nieuwe ontwikkelingskansen geboden, zowel voor lokale KMO’s als voor (inter)nationale bedrijven.
De ‘M’ heeft echter ook molenwieken en duidt daarmee op het belang van molens voor onze gemeente. Met het symbool van de molen maken we de brug tussen het economische verleden en het toeristische heden. De molens hadden vroeger immers een belangrijke economische betekenis: graan malen voor brood, aandrijving van nijverheidsmachines via een waterrad, … Hoewel de economische activiteit al jaren is stilgevallen, hebben de vele molens in onze gemeente nog steeds een belangrijke historische en toeristische betekenis. De Meerse Kruiskoutermolen is een mooi monument en een terechte blikvanger, maar ook de vele watermolens in onze gemeente verdienen aandacht van het publiek. Erpe-Mere is zelfs de gemeente met het meeste aantal (water)molens in Vlaanderen en mag daar dus terecht mee uitpakken.
In het beeldmerk zit ook een glooiing verwerkt (onderaan de letters ‘Erpe-Mere’) om de vele wandel- en fietswegen te symboliseren die zich door het soms glooiende landschap van onze gemeente slingeren. De cirkelfiguur op de achtergrond tenslotte staat in de eerste plaats voor de zon die het warme karakter van de gemeente symboliseert. Erpe-Mere heeft immers een rijk verenigings- en gemeenschapsleven waar mensen nog zorg dragen voor elkaar.
De cirkel verbindt daarnaast niet alleen letterlijk de verschillende elementen van het beeldmerk, maar brengt ook symbolisch de deelgemeenten en de mensen uit de verschillende dorpsgemeenschappen samen. Ondanks de verscheidenheid horen we toch samen en daarmee is de cirkel van ons verhaal rond.
Contacteer ons en ontdek wat we voor jouw organisatie of bedrijf kunnen betekenen.
Meer info over vormgever Lieven Vandenberghe via www.leeberg.be.